Hoppa till innehåll

EGTC för utökat samarbete

07 december 2009

På den internationella konferensen i Helsingborg idag föreslås att en utredning görs för att bilda European Group for Territoriell Cooperation, EGTC (Lag om europeiska grupperingar för territoriellt samarbete).

Antalet Öresundspendlare som bor och arbetar på olika sidor av sundet har mångdubblats och det påverkar hela Öresundsregionen. EGTC kan strukturera det gränsöverskridande samarbetet att omfatta fler områden. Öresundsregionens dramatiskt ökade rörlighet på arbets- och bostadsmarknaden har förändrat förutsättningarna för Skåne.

Skåne har integrerats alltmer med Själland, men tyvärr finns fortfarande nationella barriärer mellan Danmark och Sverige som måste övervinnas. EGTC skulle kunna utveckla samarbetet mellan Helsingborg och Helsingör.

Förebilder av tvillingstäder finns bland annat i Tyskland-Polen, Polen-Tjeckien och Slovakien-Ungern. I Slovakien och Ungern samarbetar de inom sex konkreta områden: industriell utveckling, turism, sjukvård, energiförsörjning, lokaltrafik och media. Helsingborg och Helsingör har sedan länge ett väl utvecklat samarbete inom flera strategiska områden. Ambitionen är att utveckla samarbetet och EGTC kan vara en spännande form för det.

/Pia Kinhult(M), ordf. Regionala Tillväxtnämnden

One Comment leave one →

Trackbacks

  1. Pia Kinhult

Lämna en kommentar