Hoppa till innehåll

Tillgängligheten på kondomer ökas

13 januari 2012

2012-01-13
FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE -PRESSMEDDELANDE

I samband med ett besök på gymnasieskolan Rönnen i Malmö tillkännagav Hälso- och Sjukvårdsnämndens v.ordf Anders Åkesson (MP) att Region Skåne kommer att tillsätta resurser för att öka tillgängligheten på kondomer för ungdomar.

–    Om vi ska kunna öka användningen och kunskapen om vikten av kondomanvändning måste tillgängligheten öka genom att finnas där ungdomarna rör sig i sin vardag, säger Anders Åkesson.

Hälso- och sjukvårdsnämnden tillskjuter 800 000 kronor och pengarna blir en del i Projektet Kondomkunskap, som ska ta fram metoder som leder till ökad kunskap och kompetens kring kondomanvändning i Skåne. Även Smittskyddsinstitutet finns med som finansiär.

–    För att verkligen kunna öka kondomanvändningen gäller det att personalen som träffar ungdomarna får ökad kunskap när det gäller kondområdgivning. För detta ändamål kommer en handbok att tas fram.

Även heldagsutbildningar kommer att arrangeras på temat för samtliga ungdomsmottagningar och inom skolhälsovården. Projekttiden går ut 2013. För att nå de som passerat gymnasieåldern finns det anledning att även samarbeta med studenthälsan vid högskolor och universitet. För att nå de som inte studerar, kan man samarbeta med team inom socialtjänsten och distribuera via dem.

”Projektledarens sammanfattning är att detta ska ses som en satsning som samtliga inblandade parter kan tjäna på, såväl regionen, kommunerna och framförallt de skånska ungdomarna och unga vuxna, både ur en ekonomisk synvinkel som ur ett hälso- och rättighetsperspektiv.”

Frågor & kommentarer:
*******************************

Anders Åkesson (MP), Regionråd
v.ordf Hälso- och sjukvårdsnämnden
0705-173286
anders.akesson@skane.se
anders.akesson@mp.se

Ann Touré, Politisk sekreterare (MP)
0703-993178
Ann.toure@skane.se

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: