Hoppa till innehåll

Pressmeddelande, Kollektivtrafiken – förbättrad information till resenärer

21 september 2011

Region Skånes kollektivtrafiknämnd beslutar om insatser för förbättrad information till resenärerna genom att anta en handlingsplan för förbättrad reseinformation. Ärendet behandlas den 26 september på kollektivtrafiknämndens sammanträde. Utöver de 12 miljoner som Trafikverket redan tilldelats för att förbättra reseinformationen i Skåne så ger denna handlingsplan ytterligare 11,5 miljoner kronor till förbättringsåtgärder.

– I nuläget är bara en fjärdedel av resenärerna nöjda med den information de får vid förseningar och andra trafikavvikelser. Det är inte en acceptabel nivå. Våra resenärer måste naturligtvis kunna lita på informationen de får. Dessutom använder sig fler och fler av mobilen när de söker sin reseinformation. Detta har vi verkligen tagit fasta på och kommer att utveckla den nya tekniken mer och bättre säger Mats Persson (FP), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Med den nya handlingsplanen kommer vi att kunna ge resenärerna en mycket mer tillförlitlig reseinformation än vad som hittills varit fallet. Handlingsplanen innehåller ett tydligare samarbete mellan de olika aktörerna, vilket är något som delvis saknats och ibland orsakat onödigt krångel, säger Lars Johansson (M), vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

FAKTA

Planerade åtgärder för bättre reseinformation:

Realtid

– Alla bussar i Skåne har realtid senast oktober 2011. Dessutom planeras utbyggnad av realtidskyltar på viktiga busshållplatser med mycket resande under 2011-2012.

Bättre reseplanerare

– Reseplaneraren på webben kommer att kunna ange alternativa resvägar vid trafikavvikelser och förseningar. Detta införs i november 2011.

– Övergripande trafikstatus med prognoser och råd på webbens startsida kommer att vara infört senast december 2011.

Bättre koll med GPS

– Tågersättningsbussar får GPS-position i beställningssystemet så att trafikinformationscentralen smidigare kan informera kunder.

– Större tågersättningshållplatser erbjuder högtalarutrop och realtidsskylt som visar avgångstider för ersättningsbussarna. GPS införs november 2011, skyltar/utrop införs våren 2012.

– Bättre avgångsinformation för tåg genom nyttjande av tågens GPS. De nya Pågatågen har 3G-kommunikation med vars hjälp exakt avgångsinformation kan skickas. Detta gör att resenärerna kan följa tågen genom exempelvis en karta i mobilen. Införs hösten 2011 för Pågatåg och under 2012 för Öresundståg.

Storsatsning på trafikinformation i mobilen

Satsning på trafikinformation i mobilen. Sker under senhösten 2011 och under våren 2012.

Funktioner som utvecklas för mobil:

– Sökning från den plats där du befinner dig till vald destination såsom hemmet, jobbet eller gymmet. Ur ett resenärsperspektiv innebär det snabbare sökvägar och antalet knapptryckningar minimeras.

– Erbjuda alternativa resvägar vid trafikavvikelser även i mobil.

– Trafikavvikelseinformation via sms/meddelande för vald egen resa i reseplaneraren för mobiler och surfplattor.

– Bättre information och navigeringshjälp på större bytesplatser exempelvis stationer och busstationer.

– Förbättrad hållplats/monitor-app i mobilen med nyheter såsom att kunna upptäcka hållplats med GPS, automatisk uppdatering av realtidsinformation och filterfunktion för vilka linjer man önskar se.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: