Hoppa till innehåll

Förföljda journalisten Parvin Ardalan besöker regionfullmäktige

24 juni 2010

Den iranska journalisten, medborgarrättsaktivisten och Palmepristagaren Parvin Ardalan kommer den 29 juni till Kristianstad för att tala inför regionfullmäktige.

Genom sitt opinionsbildande arbete för kvinnors rättigheter i Iran har Parvin Ardalan blivit en nagel i ögat på de iranska myndigheterna. Bland annat har hon tre olika icke verkställda domar väntande i hemlandet. Hennes kamp för det fria ordet illustrerar vikten av att erbjuda förföljda journalister och författare fristad. I mars månad blev Parvin Ardalan Malmös och Skånes första fristadsförfattare.

Under sitt besök på regionfullmäktiges sammanträde kommer Parvin Ardalan att berätta om bakgrunden till varför hon inte kan verka fritt i Iran och om hur hon ser på fristadsprojektet.

Region Skåne initierade tidigare i år fristadsprojektet i samarbete med Statens Kulturråd, som är en del av den avsiktsförklaring som undertecknades av dessa parter i december 2009. Hittills arbetar sju skånska kommuner med att bli fristad för förföljda författare, däribland Sjöbo och Simrishamn.

Region Skåne är också medlem i The International Cities of Refuge Network (ICORN) som är en oberoende, internationell medlemsorganisation som arbetar för att bevara yttrandefriheten och skydda förföljda och hotade författare.

/Rolf Tufvesson (KD)

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: