Hoppa till innehåll

Skåne i humanitetens tjänst

16 juni 2010

Idag arrangerade jag, Rikard Larsson (S), vice ordförande i beredningen för integration och mångfald samt Lars Johansson, projektledare, en presslunch där vi presenterade projektet ”Skåne i Humanitetens tjänst. Medmänsklighet i flyktingmottagandet – då och nu”.

Region Skåne har, kanske som bekant, initierat ett projekt för att markera Skånes historiska och nutida öppenhet mot omvärlden. Projektet sker i samverkan med bland annat Helsingborg stad, Röda Korset, Folke Bernadotteakademin, Forum för levande historia samt Statens Kulturråd. Syftet är att lyfta fram Skåne som en öppen och dynamisk region som välkomnar den utvecklingskraft som medmänsklighet i flyktingmottagning kan utgöra. Genom att utgå från historiska händelser ska betydelsen av att även i dag agera i humanitetens tjänst betonas. Bland aktiviteterna hör invigningen av Region Skånes minnesmärke över flyktingmottagningen i Ramlösa Brunnspark skapat av konstnärerna Gustav och Ulla Kraitz. Invigningen förrättas den 26 augusti 2010 av HKH Kronprinsessan Victoria och HKH Kronprins Haakon.

Exempel på andra aktiviteter relaterade till projektet är arrangemang på Humanitetens hus den 26 och 28 augusti samt en regionturné i samarbete med Malmö stadsteater och föreningen Förintelsens Ögonvittnen med berättelser av förintelsens överlevande. Under hösten genomförs dessutom ett antal riktade aktiviteter i informationsbildande syfte. Till dessa hör en fortbildningsdag för lärare i historia och samhällskunskap om flyktingmottagning då och nu samt skolbesök och seminarier med samarbetspartners. Därtill har journalisten och författaren Folke Schimanski producerat en skrift som skildrar det skånska flyktingmottagandet 1943, 1945 och 1956 med tyngdpunkt i Ramlösa Brunnspark. Skriften kommer att delas ut till samtliga folkbibliotek och gymnasieskolor i Skåne.  

Bilden av Skåne som en främlingsfientlig och sluten region tar tyvärr ofta över det faktum att vi lever i en dynamisk och öppen region med många nationaliteter. Vi är därför angelägna om att öka den historiska kunskapen om flyktingmottagandet i regionen och kommunicera skånska värden som öppenhet, tolerans och humanitet.

/Rolf Tufvesson (KD)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: