Hoppa till innehåll

Skånska kommuner vill ha ökat samarbete inom integration och mångfald

29 mars 2010

Tvärtemot vad nyhetsrapporteringen ofta gör gällande, svarar de skånska kommunerna att integrationsarbetet över lag fungerar bra. Det visar en kartläggning av skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete som beredningen för integration och mångfald har gjort. För att kunna förbättra arbetet ytterligare efterlyser många kommuner en aktiv insats från Region Skåne.

Av samtliga svarande kommuner svarade ingen att arbetet går dåligt och endast åtta procent att det fungerar mindre bra. Resultatet är intressant eftersom det visar på en helt annan bild än den negativa som så ofta framförs i nyhetsrapporteringen. Enligt kommunerna fungerar dessutom arbetet med andra offentliga aktörer riktigt bra, även  om det finns mer att göra. Det är uppenbart att kommunerna har ett stort engagemang för de här frågorna.

Många kommuner vill se ett ökat samarbete mellan samhällssektorer, ökat kunskapsutbyte mellan kommuner och en aktiv insats från regionen. 39 procent anser att Region Skåne bör utveckla nya former för integrationsarbetet och 21 procent att regionen bör arbeta med opinionsbildning.

Svaren visar att beredningen för integration och mångfald redan idag har rätt inriktning, men de kommer också att bli en viktig vägledning i vårt fortsatta arbete. I och med samstämmigheten mellan Region Skånes ledning och ledande tjänstemän i kommunerna har vi en bra grund för att tillsammans fortsätta att aktivera både det offentliga och näringslivet i integrationsarbetet.

Här kan du ta del av hela undersökningen: Bim kommunenkät

/Rolf Tufvesson (KD), ordförande i Region Skånes beredning för integration och mångfald

 
No comments yet

Lämna en kommentar