Hoppa till innehåll

Femklövern öppnar för studentmedarbetare

25 mars 2010

Det måste bli lättare för välutbildade studenter att få in en fot på arbetsmarknaden. Ett studentmedarbetarsystem som ger högskolestudenter en chans att tidigt etablera sig på arbetsmarknaden ska därför införas i Region Skåne. Vi kommer därför att tillsätta en utredning för att kunna införa studentmedarbetarsystemet redan nästa år.

Övergången från studier till arbete behöver bli smidigare. Idag är var femte student som tar examen fortfarande utan arbete ett år senare. Otillräckliga nätverk och bristande arbetslivserfarenhet gör det svårare att etablera sig. Denna trend vill vi bryta genom att erbjuda studenter kvalificerade uppgifter hos Region Skåne som är den största lokala arbetsgivaren.

Studentmedarbetarsystemet kännetecknas av att det ger studenter kontakt med arbetsgivare inom studenternas utbildningsområde samtidigt som de får lön. Statsvetare kan t.ex. jobba inom politiska organisationer eller myndigheter medan en ingenjör t.ex. kan jobba för ett tekniskt konsultföretag. Den typiska arbetstiden är 10-15 timmar i veckan. Det är viktigt att framhålla att studentmedarbetare inte utför praktik som en del av sin utbildning utan att det är ett vanligt studentjobb med lön som även ger arbetsplatsen ett mervärde.

En studentmedarbetare kan bidra med nya perspektiv till en arbetsplats, samtidigt som studentmedarbetaren får en bra start på sin karriär. I danska staten är det runt 10 procent studentmedarbetare i förhållande till administrativ personal. Det skulle kunna innebära 300-350 studentmedarbetare per år för Region Skånes vidkommande.

Frågan tas upp på sammanträde för regionstyrelsens arbetsutskott den 31 mars och behandlas på regionstyrelsens sammanträde den 8 april: RS 8 4 10 Studentmedarbetare

/Mats Persson (FP)

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. 25 mars 2010 16:49

  BRA!

 2. Marie Jansson permalink
  04 april 2011 21:48

  Hej! Vilken lön får dessa studentmedarbetare ? Och hur har man kommit fram till denna lönesättning?

 3. 20 maj 2011 12:28

  Mycket bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: