Hoppa till innehåll

Skåne tar täten med ny samverkansmodell

23 mars 2010

I fredags bjöd jag in det skånska kulturlivet för att tillsammans med regeringens utredare Chris Heister och Kennet Johansson, generaldirektör för Statens Kulturråd, diskutera möjligheterna med en ny nationell kulturpolitik. Över 200 deltagare från 27 av Skånes 33 kommuner och regionala kulturaktörer träffades i Lund.

Den nya samverkansmodellen är under uppbyggnad sedan riksdagen i december beslutade om en ny nationell kulturpolitik, där samverkan, samarbete och dialog är viktiga inslag. Redan nästa år kommer Skåne att införa kulturportföljmodellen. Därför är det viktigt att vi är förberedda och har diskuterat vilka kulturområden vi gemensamt vill prioritera i Skåne. Precis som Chris Heister också nämnde på mötet, ligger Skåne i framkant och det som sker här har stor betydelse i resten av landet.

Huvudpoängen med Chris Heisters utredning ”Spela samman” är att regionerna/landstingen i framtiden själv ska fördela statsbidragen till olika regionala kulturverksamheter. I Skåne och fyra andra regioner införs alltså modellen redan 2011. Alla regioner/ landsting ska ha infört modellen 2015. Den nya modellen bygger på att regionen tar fram treåriga kulturplaner i samverkan med kommunerna. Dialog kring planerna ska också föras på bred front med kulturutövare och civilsamhället.

Kennet Johansson (till vänster på bilden), generaldirektör för Statens Kulturråd, poängterade att det är dessa regionala kulturplaner som ska bilda underlag för Kulturrådets beslut om vilka medel en region ska få. Han underströk betydelsen av utvecklingsperspektiv och offensivt anslag i kulturplanerna. Det ska löna sig att vara en region som har ambitioner inom kulturområdet, helt enkelt.

Kulturpolitiken är ett av de viktigaste fundamenten för samhällsbygget. Vi har en stor uppgift i Skåne. Bra kulturpolitik ytterst syftar till ett samhälle präglat av öppenhet, tolerans och mångfald.

 /Rolf Tufvesson (KD)

 

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: