Hoppa till innehåll

Kreativt brobygge mellan Skåne och Hamburg

17 mars 2010

Inom bara några år har vi två broar som kommer att förena tre länder; Sverige, Danmark och Tyskland, och därmed fem delregioner. Vi får en gemensam region där människor har möjligheter att leva och arbeta på tvärs över landsgränserna. På mindre än två timmar kommer man att kunna resa mellan Öresundsregionen och Hamburg.

Igår tisdag hade vi besök av Dr Nikolas Hill, statssekreterare för kulturrådet i delstaten Hamburg och Egbert Rühl, chef för staden Hamburgs bolag för utveckling av kreativa näringar. Deras studieresa i Skåne är ett led i Region Skånes samarbete och utbyte på kulturområdet med Hamburgregionen, som pågått under hela mandatperioden. I samband med besöket undertecknades en kompletterande överenskommelse för att ytterligare stärka samarbetet mellan de båda regionerna.

De tre viktigaste punkterna i avtalet är: att parterna före den 22 mars 2010 ska göra en gemensam ansökan om EU-medel (Interreg) för projektet Creative bridges – Kreativa broar, att parterna ska stödja varandras kulturutbyte och kultursamarbete samt att parterna ska ha fortsatt utbyte och dialog på politisk nivå.

Kulturutbytena mellan Hamburg och Skåne är ett exempel på hur kultur kan vara en drivande del i ett övergripande samarbete. Aktörer inom kulturområdet är helt enkelt bra på att tidigt identifiera angelägna områden att samarbeta kring.

 /Rolf Tufvesson (KD)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: