Hoppa till innehåll

Region Skåne välkomnar förslaget om ny kultursamverkansmodell

22 februari 2010

Kultursamverkansutredningen har haft i uppdrag av regeringen att utarbeta ett förslag till införande av den nya modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet som riksdagen i december 2009 beslutade om.

Förslaget som presenterades vid lunchtid idag ligger helt i linje med Region Skånes ambitioner. Jag välkomnar särskilt att den föreslagna modellen tar ett helhetsperspektiv på statens engagemang i regionen och att Statens kulturråd får mandat att företräda den statliga nivån i dialogen med regionerna. Jag noterar dock med förvåning att detta inte omfattar biblioteksfrågorna som föreslås hanteras av Kungliga Biblioteket.

Den nya modellen ger goda förutsättningar för dynamiska kulturregioner som bidrar till en stark nationell kulturpolitik. Region Skåne kommer emellertid att gå längre än vad utredningen föreslår när det gäller samspelet med kommunerna. Vi tror att det är en förutsättning för att samverkan ska fungera optimalt. Kulturnämnden beslutade om en ny samverkansmodell med kommunerna i Skåne vid sammanträdet den 27 januari 2010 som kommer att diskuteras med kommunerna under våren 2010.

/Rolf Tufvesson (KD)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: