Hoppa till innehåll

Region Skåne vill ge fristad åt förföljda författare

18 februari 2010

Att fritt få uttrycka sin åsikt i tal och skrift är något som vi i Sverige och i andra demokratier tar för givet. I andra länder ser villkoren annorlunda ut för skribenter och kulturskapare. Internationella PEN redovisar dystra siffror för första halvåret 2009; av knappt 700 noterade fall har 22 dödats, drygt 400 fängslats och övriga utsatts för hot, trakasserier eller kidnappning.

Statistiken när det gäller förtryck och förföljelse av författare och andra kulturskapare är skrämmande. Den visar också på styrkan i det fria ordet och på vilket sätt det har möjlighet att utmana makten. Världen behöver dessa modiga röster.

Region Skåne och Statens kulturråd har därför initierat ett fristadsprojekt, som är en del av den avsiktsförklaring som undertecknades av Region Skåne och Statens kulturråd i december 2009. Det är en självklarhet att Region Skåne, vars kulturpolitik ska bidra till ett dynamiskt och öppet samhälle, tar sig an den här frågan.

Imorgon fredag arrangerar Region Skåne ett seminarium i Malmö för de åtta skånska kommuner som hittills visat intresse för projektet. Medverkar gör jag, Kenneth Johansson, generaldirektör för Statens Kulturråd, Helge Lunde, project manager, Icorn, Sören Somelius, författare och Carina Nilsson, ordförande i Malmö stads kulturnämnd.

Med det här stora engagemanget från flera kommuner hoppas jag att Skåne kan bli en förebild på området. Skåne är en region med en historia av främlingsfientlighet men också, i egenskap av gränsland, av öppenhet. Människor med ursprung i olika etniska, kulturella och sociala miljöer berikar redan idag det skånska samhället på många sätt.

/Rolf Tufvesson (KD)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: