Hoppa till innehåll

Dialog om innovation för tillväxt

27 januari 2010

Igår samlade IVA (Kungliga Ingenjörsakademin) till regional dialog om innovation för tillväxt. Många små steg utför så ser tyvärr den svenska ekonomiska och näringslivsutvecklingen ut. Det är inga nya påfund utan en trend som pågått under de senaste tio-femton åren. Den svenska tillväxten är bara till en tredjedel baserad på sysselsättningsökning. Förädlingsvärdet i svensk industri har sjunkit stadigt under de senaste tio åren och har nu nått nivån under genomsnittet för EU15.

Då ska vi minnas att EU totalt är ingen global vinnare just nu. Alla minns väl anledningen till Lissabonstrategin som skulle göra EU till den framgångsrikaste regionen i världen 2010! Av de 800 000 företagen som finns i vårt land är det de 100 största som står för 80% av exportandelen. Vi har världens äldsta företagare. Behöver jag säga mer?

Samtidigt är krismedvetandet lågt hos de flesta beslutsfattare, näringslivsledare och övriga. Bristen på tillväxt- och innovationspolitik har lett till att det inte ens finns en politisk debatt i frågan. Fokus krävs att öka vår förmåga att omsätta kunskap till nya värden, därmed som skapa tillväxt som leder till ökat välstånd för alla. IVA  har tagit initiativ till ett projekt i samverkan med Vinnova och Tillväxtverket för att försöka komma ifrån fler utredningar och analyser utan istället arbeta fram konkreta handlingsplaner och policyförändringar så att det tas steg framåt. Mer resultat och mindre snack.

Initiativet är välkommet och idag var de regionala företrädare inbjudna till en dialog. Från Skånes horisont kan vi bara applådera och stödja projektet. Vi har jobbat med dessa frågor i tio års tid och kan konstatera att det som saknats är det nationella stödet. Det finns också en brist i att statliga åtgärder gärna läggs ut som en matta över landet som om alla delar av landet hade samma förutsättningar. Spännande hade ju varit om staten utfrån en nationell innovationsstrategi delade ut övergripande uppdrag och pengar till regionerna som sedan prioriterade och gjorde lämpliga insatser.

Likformigheten är skadlig och leder inte till goda resultat. Offentliga beställare kan också bli mer strategiska och kompetenta beställare. Här finns en förbättringspotential på alla nivåer, kommunalt, regionalt och statligt. Kontakterna med företagen är viktigt i det dagliga arbetet med forsknings- och innovationsfrågor. Svårt att göra i praktiken. De små och medelstora företagen har oftast inte tid att avsätta till de offentliga ”snackeklubbarna”, men här måste vi bli bättre och hitta andra former. Förankringen i näringslivet är viktig. Mer fokus på resultat tror jag är efterlängtat hos många regionala aktörer. Det är viktigt och avgörande för att vi inte ska förlora allt det som arbetades upp under förra seklet och placerade Sverige i en topp-position på den tiden. Hela det konststycket måste nu göras om anpassat till global konkurrens, en åldrande befolkning, teknikskifte och miljöhot.

Mer info på www.innovationfortillvaxt.se

/Pia Kinhult(M), ordf. Regionala tillväxtnämnden

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: