Hoppa till innehåll

Mål om 25% ekologiska inköp

25 januari 2010

  1. Nationellt har satts ett mål att offentliga myndigheter ska, under 2010, öka inköpen av ekologiska livsmedel till minst 25 %. Av den anledningen avsätts  1 miljon kronor från 2010 års budget för att nå målsättningen.

Vid en uppföljning under andra kvartalet 2009 uppgick andelen ekologiska livsmedel till 7,1 % . Det är främst kaffe som har en hög andel ekologiskt producerat, 31,9 %, vilket är en ökning med 4 % jämfört med 2008. Mejerivaror har också en förhållandevis hög andel ekologiskt producerat, 19,8 % vilket är en minskning med 4 % jämfört med helåret 2008.

Preliminära uppgifter för 2009 indikerar att andelen ekologiska livsmedel har ökat ytterligare under 2009 jämfört med 2008 men ytterligare stimulansåtgärder krävs för att målet om 25 procent ska nås under 2010.

Jag är glad att Region Skåne nu tar ytterligare steg mot att nå det nationella målet. Man ska vara medveten om att det är väldigt stora volymer livsmedel som det handlar om, men jag uppfattar att medvetenheten ständigt ökar inom organisationen. För att bygga vidare på det avsätts 100 000 kr av de ovan nämnda till utbildningsinsatser inom organisationen.

/Anders Åkesson(MP), ordf. Folkhälsoberedningen

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: