Hoppa till innehåll

Skåne långt framme kring biogas

09 december 2009

I samband med det pågående klimatmötet i Köpenhamn ställer sig många frågan hur vi ska kunna minska våra koldioxidutsläpp.

Idag anordnar Region Skåne tillsammans med Västra Götalandsregionen ett av flera seminarier under COP15 om hur användandet av biogas kan minska klimatpåverkan.

Skåne ligger bra till när det gäller produktion av biogas. Vi är det län som har den största produktionen av biogas i Sverige och störst potential att öka produktionen ytterligare, främst genom omfattande jordbruk och djurhållning, samt många livsmedelsindustrier i Skåne.

Sedan 10 år bedrivs ett framgångsrikt arbete med biogas i Kristianstad. För några dagar sedan beslutades att världens största anläggning för att producera flytande biogas kommer att byggas i Helsingborg.

Region Skåne har som mål att vara fossilfritt 2020. Det betyder att Skånetrafikens bussar kommer att vara gasdrivna istället för bensinberoende. I detta arbete spelar ökad användning av biogas en viktig roll. Genom att vi kan dra nytta av avfall från vår livsmedelsindustri

Med aktiviteterna under toppmötet vill vi visa att:

  • Tekniken kring biogas redan finns. Det är bara att sätta igång arbetet.
  • Politiken måste visa vägen. Genom att ställa krav på Skånetrafiken och andra verksamheter i Region Skåne att bli fossilfria skapas en inhemsk efterfrågan som lägger grunden för en utveckling av biogasbranschen.

Läs gärna mer på Biogas Syd

/Mats Persson(FP)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: