Hoppa till innehåll

Offensiv kultursatsning bl.a med stipendier

17 november 2009

I en artikel idag i Sydsvenskan framförs kritik mot mig som ordförande för kulturnämnden, till och med krav på min avgång, med anledning av kulturnämndens beslut om konstnärsstipendier.

Region Skånes kulturnämnd har beslutat att göra en offensiv satsning för att stimulera konstnärskap genom att skapa tio stipendier om vardera 100 000 kronor till konstnärer verksamma i Skåne. Intresset för idén och den miljon kronor som ska delas ut de kommande två åren har varit stort.

Samtidigt gör vi ett uppehåll i förvärvandet av nya verk till vår mycket omfattande konstsamling. Beslutet fattades av en enig kulturnämnd. Region Skåne har runt 35 000 tavlor och verk, varav 30 000 finns att beskåda på sjukhus, kontor och liknande. Antalet verk som väntar i regionens konstförråd på att placeras ut, i flera fall efter att de till exempel ramats om, överstiger ett par tusen. Pausen möjliggör att man kan fokusera på samlingens befintliga verk; se över hur samlingen arbetar/ ska arbeta – för att efter pausen – då man återupptar inköpen ha ett bra underlag för hur inköp ska genomföras.

Att kontinuerligt köpa in konstverk är dessutom egentligen inte Region Skånes huvuduppgift och det finns anledning att prova nya sätt att satsa på kulturlivet. Konceptet med konstnärsstipendier ska pågå i två år, därefter gör vi en utvärdering om fattar nytt beslut om hur vi ska gå vidare.

Det kan vara värt att nämna ett par andra satsningar på det skånska kulturlivet som äger rum i närtid. För tillfället håller vi på att utveckla en bildkonstplan. På annandagen öppnar moderna i museet i Malmö och nästa år arrangerar vi Music Art Around, en stor musik- och kulturfestival.

/Rolf Tufvesson(KD), ordf. Kulturnämnden

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. 17 november 2009 15:53

  Detta är nog inte så dumt, konstnärer måste ju få chansen att arbeta också, utan att tänka på vem som ska handla och de statliga stipendierna förslår inte långt.
  Bara det är kompetent folk i stipendienämnden så blir det här bra.

 2. Rolf Tufvesson permalink
  17 november 2009 17:20

  Hej Saga!

  Tack för dina synpunkter.

  Du kan vara trygg med att det är en kompetent grupp som föreslår stipendiater. Politiken håller sig naturligtvis på armlängs avstånd.

  Vänliga hälsningar
  Rolf Tufvesson

 3. 21 november 2009 12:52

  Hej Rolf!

  Ja visst låter det lovvärt med alla dessa stipendier. Och jag förstår att Ni kan ha problem med de verk Ni har i Era gömmer. Men faktum kvarstår Ni glömmer helt bort den en hälften i denna ekvation som konstinköpen är, oss gallerier och övriga utställningsplatser där Era inköpare köper konst.

  Jag är kulturföretagare och entreprenör, som galleri fyller jag många funktioner, för de konstnärer jag jobbar kontinuerligt med gör jag mycket.
  Håller deras verk i ett säkert lager, med Larm och försäkring. Visar deras verk på galleriet och i mitt showroom, för en konstintresserad publik och för potentiella köpare (privata och offentliga). Jag visar konstnärerna på konstmässor världen runt, under 2008/09 i Stockholm, Mexico City, Basel, Köpenhamn, London och Miami. Detta är inte grattis som du förstår och det är alltid så att jag tar risken genom att betala monterhyra och transporter i förväg innan vi alls vet om Vi har någon försäljning klar. Men det som jag också gör vi dessa tillfällen är att jag är en representant och reklam pelare för Regionens Konstliv ute i världen. Till varje mässa annonserar arrangörerna i fack och dagspress världen över där står alltid ELASTIC, Malmö, Sweden. Det är en signal om att Malmö och Region Skåne har gallerier och konstnärer som agerar i den internationella konstvärlden.

  Dessa och många andra aspekter väljer Ni att helt blunda för då Ni nu lägger alla pengarna i en korg, konstnärernas. Visst är det så, och jag skulle bli förvånad annars, att flera av mina konstnärer är högaktuella för dessa stipendier. Sagt utan att se kriterierna för dessa. Men ni gör dem en dubbel björntjänst genom att instifta dessa stipendium och ta bort inköpen under 2 år. Dessa stipendier kommer inte ge konstnärerna, någon pension och ej heller några sjuk eller föräldrapenning grundande inkomst. Samt att Ni försvagar gallerierna i regionen genom att ta bort denna potentiella inkomst som Er inköp ger. Och detta i ett läge då 3 gallerier har öppnat senaste 6 månaderna bara i Malmö och jag själv har gjort en stor nysatsning med nya lokaler bl.a

  Era andra insatser med en nya handlingsplan och regional kulturutveckling är visst bra, samt de möjliga effekterna av Moderna Museet i Malmö men de är alla verkningslösa om vi inte har ett fungerade galleri liv i Skånes konstliv.

  Nej tänk om och nästa gång Ni funderar på dessa typer av strukturändringar, ta en diskussion med oss proffessionella utövare först. Inom samtliga andra politik områden låter man experter ur proffessionen vara med i diskussioner innan man tar beslut men ej inom kulturen, och speciellt konsten undrar varför !?

 4. 30 november 2009 13:30

  Jag håller fullständigt med Ola Gustafsson i ovanstående inlägg. Det är väl fantastiskt om delar av den konst som produceras av våra samtida konstnärer kommer allmänheten och skattebetalarna till del genom inköp och placering i offentliga lokaler. Det gagnar såväl konstnärerna som publiken. Att införa ett totalt köpstopp vad gäller konst i två år känns därför oerhört märkligt. Motiveringen är att det finns många konstverk i lager. Då undrar jag; är verkligen den lagerförvarade konsten så angelägen och efterfrågad att den därigenom kan ersätta allt nyskapat? Kommer man, när nya lokaler ska inredas de kommande två åren, köra samma policy när det gäller exempelvis möbler?
  Jag uppmuntrar ansvariga politiker att ompröva sitt beslut, och gärna som Gustafsson föreslår, diskutera frågan med experter inom branschen.

  Sara Sandström Nilsson
  ordf. Svenska Galleriförbundet

 5. Rolf Tufvesson permalink
  02 december 2009 8:28

  Hej Ola och Sara,

  Som jag tidigare nämnt har Region Skånes konstsamling vuxit sig mycket stor. Antalet verk som vänta i regionens konstförråd på att placeras ut överstiger ett par tusen. 2010 kommer också många verk att frigöras i samband med samlokalisering av vissa regionala verksamheter i nytt hus i Malmö och då bli tillgängliga för nya placeringar inom regionen. Pausen gör det möjligt för oss att fokusera på samlingens befintliga verk för ett tag.

  Det är viktigt att tänka på att pausen inte påverkar nyförvärv i samband med konstnärliga gestaltningsprojekt kopplade till om- och nybyggnation inom Region Skåne. Dessa projekt finansieras via fastighetsnämnden, inte kulturnämnden.

  Vänliga hälsningar
  Rolf Tufvesson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: