Hoppa till innehåll

Inför budget 2010: Intresse för KAM

03 november 2009

ErlingssonSäg ”komplementär-alternativ medicin” när du umgås med framför allt läkare så får du se vad som händer! Oftast går de igång på bara själva termen och lyssnar inte på vad man har att säga. Det har hänt mig så många gånger så jag står för detta lilla ”påhopp”. När vi i femklövern vill sätta fokus på komplementär-alternativ medicin (förkortat KAM) gör vi det utifrån följande synvinkel.

Många människor söker sig av olika anledningar till KAM. Det är ett faktum som man förstås kan ha synpunkter på, men femklövern menar att respekt för patienten är viktigare. Det finns många människor som inte vågar säga till sin legitimerade läkare (eller annan sjukvårdspersonal) att man får behandling och/eller medicin hos en terapeut inom KAM, detta eftersom man är rädd att få en fnysning till svar. Detta kan i förlängningen innebära ett hot mot patientsäkerheten. Det kan mycket väl finnas alternativa metoder som kombinerat med skolmedicinska metoder kan bli farligt, eller åtminstone ge biverkningar. Förutom patientsäkerhet handlar det också om bemötande, att all vårdpersonal ska bemöta patienterna med respekt och lyhördhet.

Det krävs framför allt utbildning för att skapa förståelse, och arbete pågår för att skapa en nätbaserad utbildning kring dessa frågor. Andra landsting, bland annat Östergötlands landsting har länge arbetat med KAM och det är hög tid att Region Skåne tar dessa frågor på allvar.

Det som kallas ”komplementärt” är också ett komplement och är godkänt av Socialstyrelsen, t.ex. kiropraktorer och naprapater. Här borde det inte finnas några tveksamheter och jag hoppas att hälsovalsenheterna ser till att knyta dessa yrkesgrupper till sig, för att vara ännu mer intressanta för sina patienter. ”Alternativen” (t.ex. zonterapeuter och homeopater) är inte godkända av Socialstyrelsen och kommer knappast att bli det om man inte hittar sätt att vetenskapligt bevisa att dessa metoder fungerar. Men det minsta man kan begära är åtminstone att man ska kunna prata med sin läkare om allt utan att bli nedlåtande behandlad!

Katarina Erlingson(C), regionråd

Annonser
One Comment leave one →
  1. Mats Jönsson permalink
    30 september 2011 13:13

    Många människor söker sig också till astrologi, häxeri och andebesvärjelser. Att miljoner flugor äter skit är inte ett argument före att käka bajs. Som medicinskt oskolad kan jag inte förstå annat att den medicinska vetenskapen borde hålla sig med samma kriterier för sanning som resten av vetenskapen. Att tänka sig att, i dessa tider av ekonomisk åtstramning, svårt sjuka människor förvägras medicin som med största sannolikhet skulle vara verksam, samtidigt som regionen lägger pengar på behandlingar som är alternativa i den bemärkelsen att de är bevisat overksamma är en skam som drabbar de som medverkat i till detta sakernas tillstånd. Du är en av de människorna. Jag önskar att fnysningar vore nog. Skäms!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: