Hoppa till innehåll

Inför budget 2010: Miljardinvesteringar för framtiden

23 oktober 2009

jerkerEn väldigt väsentlig del av budgeten för 2010 handlar om investeringar. Vi måste kontinuerligt investera i alltifrån tåg till medicinsk utrustning för att kunna vidmakthålla kvalitet och tillgänglighet. Under perioden 2010-2012 avsätts därför 6 miljarder kronor för att vi ständigt ska kunna utveckla verksamheterna vidare.

Bland sjukvårdsinvesteringarna som rullar under 2010 kan nämnas ny akutmottagning i Malmö, om- och tillbyggnad av akutmottagningen i Helsingborg, tillbyggnad av strålbehandling i Lund, fysisk koncentration av verksamheten på UMAS, laboratoriemedicinskt centrum i Lund, ombyggnation av förlossning/neonatalverksamheten i Kristianstad.

På utrustningssidan handlar det om drygt 1,7 miljarder kronor under planperioden. Stora delar av detta går till att byta ut äldre medicinsk teknik.

Inom kollektivtrafiken ligger stora investeringar bl.a för det nya biljettsystemet, utbyggnad av plattformar vid Skånska stationer, tillgänglighetsanpassningar för människor med funktionshinder samt nya tåg.

Sammantaget håller vi en hög investeringsnivå, svag konjunktur till trots. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi kan upprätthålla en hög nivå, samt att vi ser till att prioritera rätt. För det senare har vi de senaste åren sett till att få större kontroll genom en mer gemensam planering. Tidigare har, dessvärre, många investeringar gjorts utan kontroll och utan att man stämt av med övriga behov i regionen. Detta börjar vi nu få kontroll över, och det ser jag som en nyckel till framgång.

/Jerker Swanstein(M), ordf. Regionstyrelsen

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Dejan Ecimovic permalink
  23 oktober 2009 21:28

  Hej Jerker Swanstein!
  Det glädjer mig att sjukvården kommer att märka de kommande investeringarna under 2010-2012. Jag har skrivit ett inlägg om Sjukvården OnLine som ett svar på Henrik Hammars inägg. Det kanske är någonting som även du kan verka för så att skånes patienter får möjlighet att kommunicera med läkare och övrig sjukvårdspersonal hemmifrån med hjälp av webbkamera.

  Men nu vill jag egentligen skriva om ett problem eller snarare en besvikelse som har uppstått i Malmö. När projektet med en ny akutmottagning på UMAS kom igång presenterades även en idé om att stans jourläkarcentral skulle flytta in i den nya byggnaden.
  Jourcentralen innom den nya byggnaden skulle sortera patienter som behövde vård på akutmottagningen och de som kan hänvisas till vård på Malmös vårdcetraler. Därmed skulle sammarbetet mellan Akutmottagningen och Malmös vårdcentraler förbättras och intesifieras.

  Den nya jourcentralen skulle placeras i ingången till akutmottagningen. Patienter som kommer till akutmottagningen på egen hand (inte med ambulanspersonalen som kan bedömma hur sjuk patienten är) skulle först mötas av sjukvårdspersonalen på jourcentralen i akutmottagningens ingång. Där skulle personalen bedömma hur allvarligt sjuk patienten är och bestämma om patienten skulle ledas vidare till akutmottagningen, få vård på jourcentralen där väntetiden är längre eller (om sjukdomstillståndet tillåter) hänvisas att att vända sig till den vanliga vårdcentralen där patienten är listad.
  På så sätt skulle de patienter som är i mycket stort behov av akutvård slippa de på tok för långa väntetider på själva akutmottagningen.

  Men nu plötsligt har det bestämts att den nuvarande jourcentralen i Malmö som tar emot patienter när vårdcentralerna stänger avvecklas och flyttas till en ny permanent lokal och därmed fortsätta att existera i samma form som hitills.
  Tanken att jourcentralen skulle flytta in i den nya byggnaden för akutmottagningen på UMAS har plötsligt slopats. Många av oss som kände eufori över att jourcentralen skulle flytta till UMAS. Med detta skulle de skandalöst långa väntetider på akutmottagningen i Malmö kortas. Varför har en så bra idé slopats?
  Är det försent nu eller finns det fortfarande chans att rädda den planerade sammarbetet mellan den nya akutmottagningen på UMAS och Malmös vårdcentraler?
  Jag anser att idén var extremt bra och hoppas att det fortfarande finns chans att en del av dessa 6 miljarder kronor kan användas till att trots allt rädda idén om att Malmös jourcentral flyttas in och integreras med den nya akutmottagningen.

  Hälsningar
  Dejan Ecimovic
  Malmömoderaterna

 2. femkloverniskane permalink*
  27 oktober 2009 10:24

  Dejan
  Jag är i ögonblicket för dåligt insatt i saken men tycker Din ide verkar klok ska skaffa mig mer kunskap och ber att få återkomma

  Hälsningar jerker

 3. Dejan Ecimovic permalink
  30 oktober 2009 22:28

  Tusen tack!

 4. Dejan Ecimovic permalink
  24 augusti 2011 23:31

  http://svt.se/2.33782/1.2510647/inga_extrapengar_till_varden

  Bättre sent än aldrig!
  En jourmottagning öppnas ändå – hoppas nu att denna lösningen kommer att slussa primärvårdspatienter till primärvården så att akutmottagningens patienter snabbare kommer fram.

  Hälsningar
  Dejan Ecimovic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: