Hoppa till innehåll

Inför budget 2010: en vår i hälsans tecken

22 oktober 2009

andersUnder hela mandatperioden har vi inom majoriteten valt att arbeta hälsofrämjande och förebyggande. Vi har inom hälso och – sjukvården ett ersättningssystem som främjar hälsa.

För 2010 så finns det nu 21 miljoner att avropa för sjukhusen om de arbetar på ett mer förebyggande sätt. Så klart triggar detta sjukhusen att vara mer hälsofrämjande. Inom ramen för Hälsovalet kommer budget 2010 också innebära en ytterligare satsning på den nära vården, som genom det bonussystem som finns där kommer att prioritera det alkoholförebyggande arbetet inom primärvården.

Men vi vet alla att vården endast är en liten del av det förebyggande hälsoarbete som görs i samhället. Det krävs insatser som är mer av strukturell betydelse och är långsiktiga. Vi har under mandatperioden arbetat än mer intensivt tillsammans med de skånska kommunerna för att skolorna skall arbeta på ett hälsofrämjande sätt. Det handlar om allt ifrån att skapa självförtroende hos eleven till tidig upptäckt av ohälsa. Våra ungar är vår framtid och dem måste vi satsa på. Inom ramen för folkhälsoarbetet under 2010 kommer barn och unga att vara centrala.

Vi kommer också tydligt att belysa den ojämlika ohälsan som finns i Skåne. Under våren kommer vi på flera olika sätt att manifestera betydelsen av goda matvanor och fysisk aktivitet. Det kommer att bli ” happenings ” som alla skåningar kommer att se. Vi har redan etablerat kontakt med livsmedelsproducenter och detaljister för att på ett positivt sätt lyfta skånsk närproducerad nyttig mat under våren. Skåneidrotten kommer också aktivt tillsammans med oss visa på roliga motionsvanor. Det blir en vår i hälsans i tecken genom det arbete vi gör inom folkhälsan i Region Skåne.

Till detta kommer att vi under våren kommer att genomföra speciella satsningar inom alkohol och drogområdet. Jag ser med oro på den drogvaneundersökning som visar på att ungdomarna i Skåne nu dricker mer än för ett antal år sedan. Det är inte läge att sitta still i båten när man ser detta. Detta gäller även trenden att var tredje unga flicka/ kvinna lider av psykisk ohälsa. Det blir utan tvekan ett spännande folkhälsoår i 2010 i Skåne.

/Anders Åkesson(MP), ordf Folkhälsoberedningen

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: