Hoppa till innehåll

Inför budget 2010: Hälsovalet går vidare

20 oktober 2009

Idag börjar en serie inlägg på denna blogg kring den kommande budgeten för 2010. Varje dag kommer ett eller flera inlägg att handla om Femklöverns planer och tankar inför kommande år. Först ut är Gilbert Tribo(FP) som skriver om hur Hälsoval Skåne kommer att utvecklas 2010.

gilbertFrån och med 2009 kan alla skåningar själva välja vilken vårdcentral som de vill gå till. En stor andel medborgare har redan tagit chansen att välja vart de vill söka vård, vilket satt ett större politiskt fokus på vårdens kvalitet och service. Under 2010 vill den styrande Femklövern utveckla och stärka Hälsovalet i Skåne på flera olika sätt.

Vi kommer att kontinuerligt utvärdera våra vårdgivare och se till att kvaliteten och tillgängligheten är fortsatt god i Skåne samtidigt som vi också är angelägna om att släppa in fler privata aktörer i systemet. Kraftfulla satsningar väntar Hälsoval Skåne under 2010. Förutom att fullfölja den satsning som startades 2009, något som ger ytterligare 75 mkr 2010, räknas Hälsovalet upp med ytterligare 82,5 mkr nästa år. Utöver det satsar vi 100 nya miljoner för att fortsätta utvecklingen av systemet. Sammantaget tillförs alltså Hälsovalet en kvarts miljard under 2010.

Satsningen är den största någonsin på skånsk primärvård och syftar till att korta köer och väntetid till den sjukvård som står medborgarna närmast. Ett annat viktigt område som kommer att stå i fokus för vårt arbete under 2010 gäller mödravården. Idag råder det en stor obalans i tillgänglighet på mödravård i Skåne och detta måste justeras på lämpligt sätt. Från januari 2011 ska alla kvinnor kunna välja sin mödravårdsenhet och få en patientpeng med sig. Precis som man redan kan göra i Hälsovalet.

Mödravården har varit eftersatt under en lång tid och resurserna har tyvärr inte ökat i samma takt som antalet födslar. Men det ska det nu bli ändring på. Vi har därför gett hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att utreda ett lämpligt kundvalssystem för mödravården. Skånes gravida kvinnor kan därför förvänta sig bättre tillgänglighet och ökade resurser till mödravården de kommande åren.

/Gilbert Tribo(FP), ordf Närsjukvårdsberedningen

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: