Hoppa till innehåll

Kvällspass på akuten

15 oktober 2009

catharinaIkväll, mellan klockan 20.30 och 02.00, följer jag på plats arbetet vid akuten i Helsingborg. Jag gör denna typ av verksamhetsbesök flera gånger per år. Denna gång är upprinnelsen en inbjudan från personalen i Helsingborg.

Arbetsläget vid de stora akutmottagningarna i regionen är pressat, det är jag fullt medveten om. Orsakerna till detta är flera, alltifrån ökade krav på effektivitet till en starkt ökande befolkning. Flera av akutmottningarna är underdimensionerade rent fysiskt. Av den anledningen byggs det bl.a en ny akutmottagning i Malmö och det första spadtaget för en ombyggd akut i Helsingborg togs i augusti. Dessvärre tar byggen tid, men jag både tror och hoppas att dessa investeringar ska skapa bättre förutsättningar i framtiden.

Det finns givetvis fler faktorer som påverkar arbetsläget vid akutmottagningarna. Invånarnas vanor vad gäller vart man åker vid mindre akuta tillstånd påverkar givetvis. Andelen äldre i befolkningen likaså. Genom bättre tillgänglighet i närsjukvården, bl.a genom ökade öppettider vid vårdcentralerna, direktinläggningar samt hembesöksbilar, arbetar vi för att kunna förmå människor som egentligen inte behöver söka sig till akuten att primärt söka sig till närsjukvården. Detta är dock inte heller snabba lösningar, folks vanor ändras inte på en dag.

Sammantaget är jag ändå hoppfull för framtiden. Vi har en mycket högkvalificerad akutsjukvård i Skåne, detta inkluderar givetvis den prehospitala vården. Vi befinner oss nu i ett expansivt läge, men jag tror att vi inom några få år kan ha fått rätt dimension på verksamheten.

/Catharina Blixen-Finecke(M)

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. Agneta Braun permalink
  22 oktober 2009 12:29

  Hej, jag skulle vilja ställa en fråga angående att patienter med cancer måste vänta alltför länge på sin strålningsbehandling. Varför sammankallar man inte snabbt till ett möte och försöker komma fram till ett beslut om samarbete med Köpenhamns sjukhus? Det är just nu som dessa patienter behöver hjälp och finns det resurser i Danmark så borde det gå att lösa snabbt.
  Hälsningar Agneta Braun

 2. femkloverniskane permalink*
  23 oktober 2009 11:03

  Hej, Agneta,
  Tack för din fråga ang. samarbete med Danmark, vi har idag samarbete över Sundet när det finns akuta lägen inom olika diagnoser. Det är verksamhetschefen inom det specifika området som fattar beslut om att skicka patienter över Sundet om behov finns om akut vård som vi inte har möjlighet för ögonblicket att tillgodose inom Region Skåne. Patientens behov är alltid högsta prioritet.

  Vänliga hälsningar
  Catharina Blixen-Finecke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: