Hoppa till innehåll

Ödesfråga för sjukvården

09 oktober 2009

catharinaVid gårdagens sammanträde i Regionstyrelsen hanterades bl.a ett ärende som handlar om läkarnas produktivitet i Skåne. Revisionen har låtit göra en granskning som på ett bra sätt beskriver hur det ser ut, och som ställer en rad relevanta frågor i sammanhanget.

Granskningen visar bl.a att Skåne ligger hyggligt väl till i jämförelse med resten av landet. Vi har högre produktivitet bland läkarna än genomsnittet och vi ligger i topp-10 på de flesta mätpunkter. Under 2005-2007 hade vi dock en sämre produktivitetsutveckling än riket inom specialiserad somatisk vård, men under 2008 vändes den trenden.

I en internationell jämförelse är bilden dock inte lika ljus. Sverige har en låg, för att inte säga mycket låg, produktivitet bland läkarna. När en svensk läkare har 824 läkarkonsultationer per år i snitt, har en dansk 2100, en finsk 1755. Snittet i OECD ligger på 2511 konsultationer per år.

Det är, som så ofta, omöjligt att peka på en enda orsak till detta förhållande. Det vi kan konstatera är att det behövs en mängd åtgärder av olika slag för att vi ska öka produktiviteten i Sverige och Skåne. Det gäller inte att springa fortare, det gäller att jobba smartare och mer processinriktat utifrån patienten. Granskningen som nu är gjord är ett viktigt verktyg, vi måste ha en realistisk bild av hur det ser ut för att kunna göra något åt det. Jag kan konstatera att vi måste skapa ytterligare verktyg för att följa upp detta, samtidigt som vi vidtar åtgärder för att förbättra siffrorna. Utan att överdriva vågar jag säga att detta är en ödesfråga för sjukvården. Utan högre produktivitet kommer vi att få väldigt svårt att upprätthålla kvaliteten och att öka tillgängligheten. Förtroendet för vår sjukvårdsmodell kommer i så fall att urholkas, vilket inte gynnar någon.

/Catharina Blixen-Finecke(M), ordf. Vårdproduktionsberedningen

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Janet Gunnarsson (c) permalink
  11 oktober 2009 19:15

  Det som behövs är kanske mer ”back to basic”. Läkarna måste kanske få direktiv att mötet med patienterna är det viktigaste. Viktigare än tex. att vara uppdaterad på det senaste datasystemet. Låt specialutbildad personal stödja så att läkarnas tid blir så patienorienterad som möjligt. Idag finnas inom sjukvården (liksom inom andra områden) för mycket kringverksamhet som stjäl tid för det man igentligen är anställd att göra.

 2. femkloverniskane permalink*
  12 oktober 2009 8:57

  Hej Janet,
  ja, det finns säkert olika orsaker till att det ser ut som det gör. Det jag strävar mot är att hitta goda incitament för att nå högre produktivitet, och då handlar det givetvis om hela teamarbetet på arbetsplatsen. Att låta läkare, sjuksköterskor etc få fokusera på det de är bra på är säkert en viktig del i detta.

  /Catharina Blixen-Finecke

 3. Dejan Ecimovic permalink
  23 oktober 2009 22:53

  Hej!
  Våra läkare i Sverige ägnar ovanligt mycket tid åt byråkrati. Det som tar väldigt mycket tid är sjukintyg och olika läkarutlåtanden om hälsotillstånd, svar till försäkringskassan och andra försäkringsrelaterade instanser.

  Jag har nu längre funderat på hur detta kunde undvikas. Våra läkare i framförallt primärvården måste få möjlighet att ägna sin tid endast åt att möta patienter för att bota eller lindra deras sjukdomar. Vi har massor med välutbildade och kunniga läkare som kan och vill ägna all sin tid åt att hjälpa sjuka patienter. De bör slippa all sorts arbete med byråkrati.

  Vårt välfärdssystem kräver dock att någon ängar sig åt det byråkratiska arbetet också. På Försäkringskassan finns det redan nu läkare som bedömmer i fall patienter är lämpade till t ex förtidspension. Försäkringskassans läkares bör därför även få möjligheten att göra egna utredningar. I fall journalanteckningar och provtagningar som gjorts på vårdcentralerna inte räcker till ska FK-s läkare kunna göra egna utredningar. Dessa utrednigar skulle dock göras för att fatta beslut om sjukskrivning, förtidspension m m.

  Således skulle läkarna i primärvården inte behöva arbeta med byråkrati utan bara remitera patienten till FK-s läkare om behov eller önskemål om t ex sjukskrivning uppstår.

  En dyr reform men mycket givande för svenska läkare. Enormt mycket tid skulle frigöras i sjukvården och det skulle leda till att antalet läkarkosultationer mycket snabbt skulle uppnå samma nivå som i våra grannländer.

  Hälsningar
  Dejan Ecimovic
  Malmömoderat

 4. femkloverniskane permalink*
  27 oktober 2009 10:26

  Hej Dejan,
  Tack för dina kloka synpunkter, sedan länge har vi hört om denna byråkratisering av sjukvården. Samtidigt behövs intyg och utredningar. men förslaget att remittera patienter vidare till en instans FK som endast sysslar med detta är en bra tanke, som jag tar med mig.

  Hälsningar Catharina Blixen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: