Hoppa till innehåll

Ett modernt UMAS

01 oktober 2009

jerkerJag är glad för det positiva bemötande som våra planer på om- och nybyggnad på Universitetssjukhuset i Malmö (UMAS) har fått. Behovet och betydelsen av detta kan nog inte överskattas, vare sig sett ur patient- eller personalperspektiv. Jag kan konstatera att Femklövern verkligen gör skillnad för sjukvården i Skåne, nu tar vi åter tag i ett problem som funnits i decennier. Det finns givetvis mycket kvar att göra, men denna mandatperiod visar tydligt vilka som har kraft att göra det.

Jag har dock noterat en del funderingar, bl.a bland kommentarerna till Sydsvenskans artiklar, som uttryckts kring UMAS-planerna. Dessa vill jag gärna kommentera.

Det förnyelsearbete som just nu pågår i hela den skånska sjukvården syftar bl.a till att vi ska skapa en långsiktigt hållbar ekonomi. Varje förvaltning arbetar därför på bredden med olika typer av frågor. På UMAS har ledningen dragit slutsatsen att man måste se över sina kostnader, däribland personalkostnaderna. Dessa beslut ska inte förväxlas med de investeringar vi nu talar om. Att sjukhuset måste arbeta med sina årliga driftskostnader är en sak, att Region Skåne som huvudman investerar är en annan. Jag skulle vilja hävda att de investeringar som nu diskuteras kommer att göra det betydligt lättare för sjukhuset att få en sund ekonomi, idag går många resurser åt för att hantera den dåliga struktur som sjukhuset har.

Jag kan inte undvika att notera att kommunstyrelsens ordförande i Malmö Ilmar Reepalu(S) är positiv, men att han lite syrligt kommenterar att ”detta borde ha gjorts för länge sedan”. Inte för att vi ska sitta och skylla på varandra i dessa viktiga frågor, men Reepalu kan knappast avsäga sig ansvar för att strukturen på UMAS var kraftigt undermålig redan när Region Skåne tog över ansvaret. Det var trots allt bland annat han som hade underlåtit nyinvesteringar och underhåll av fastigheterna under lång tid.

Men, oavsett det, jag både tror och hoppas att alla nu vill delta i processen för ett nytt och modernt UMAS. Inte minst vill jag ge Malmöborna möjlighet att tycka till och komma med förslag. Vi funderar just nu på hur detta kan gå till på bästa sätt, men den som redan nu vill göra ett inspel är välkommen, t.ex på denna blogg.

/Jerker Swanstein(M), ordf. Regionstyrelsen

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: