Hoppa till innehåll

Behoven styr hörselhjälpmedel

28 september 2009

henrikNär Hälso- och sjukvårdsnämnden idag fattar beslut om hörapparat- och hörselhjälpmedel har ett par frågor väckts.

Att sätta upp kriterier för när en person ska vara berättigad stöd för att få en hörapparat eller hörseltekniska hjälpmedel är, som jag ser det, inget konstigt.  Det är behoven som styr, att arbeta med ramverk för att kunna definiera behoven görs på många håll i hälso- och sjukvården. Vi har diskuterat frågan med professionen och stämt av med UNHCR’s (FN’s hälsomyndighet) rekommendationer. De decibelvärden som sätts upp följer UNHCR och de ska betraktas som riktlinjer, inte som strikta gränser. Undantag kan göras, men den typen av beslut ska fattas av professionen och de ska givetvis vara helt individuella. Någon påstod i media att det skulle vara politiker i någon nämnd som fattar dom besluten, men så är det givetvis inte.

När det gäller frågan om högkostnadsskydd så är det en nationell fråga för riksdag och regering, det är inget som vi som regional huvudman påverkar.

Sammantaget är jag glad över att vi nu funnit en, som det verkar, brett accepterad väg i detta komplexa problem. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar idag om ett ekonomiskt tillskott till systemet om 30 mkr för 2010.

Ökad valfrihet, borttagna köer och klarare ramar för verksamheten är resultatet av ett långsiktigt arbete. Jag är dessutom övertygad om att vi ska kunna dra nytta av konkurrensen inom branschen, det kunde vi inte göra tidigare. Vi kan få mer och bättre utrustning för pengarna, något som först och främst kommer brukarna till del. Behoven styr,  och så ska det vara.

/Henrik Hammar(M), ordf. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: