Hoppa till innehåll

Integrationsråd i Skåne

18 september 2009

rolf

Som mål för en stor andel av de utomeuropeiska flyktingarna och invandrarna har Tyskland mångårig vana av att hantera integrationsfrågor i sina större städer. I staden och delstaten Hamburg har man dessutom allt som oftast lyckats vända integrationsproblematiken till något positivt.

För Region Skånes beredning för integration och mångfald var det därför självklart att genomföra att studiebesök i just Hamburg den 7 till 9 september. Utöver att Tyskland har kommit långt på integrationsområdet är Hamburg en av Region Skånes viktigaste samarbetspartners internationellt.Gruppbild femklöverns hemsida

Under två dagar hade delegationen ett fullspäckat program med studiebesök och överläggningar på högsta politiska nivå. De fick en god bild av hur politiken fått genomslag i praktiken, dels genom ett studiebesök i en turkisk samfällighet, dels genom att studera ett ungdomsprojekt i ett bostadsområde med många invandrare.

Den tyska modell som vi har studerat, skulle jag själv vilja se överförd till Skåne. Vi har och kommer att ha ett enormt behov de närmaste åren av att ta tillvara all internationell kompetens som vi kan, i Skåne. Vårt näringsliv behöver det, kulturen och ett flertal andra samhällssektorer behöver det.

Beredningens besök i Hamburg var mycket uppskattat även från den tyska sidan, vilket bland annat underströks av CDU-senatorn Dietrich Wersich:

”Vi ser att Skåne gång på gång visar att de tar vårt samarbetsavtal på allvar. Hamburg ska med fortsatt engagemang svara upp mot detta”

Konkret kommer beredningens studieresa att avrapporteras till regionstyrelsen. Den kommer också att resultera i ett försök med ett så kallat ”integrationsråd” i Skåne, där de olika invandrargrupperingarna ges möjlighet komma till tals och diskutera med Skånes ledande politiker.

Rolf Tufvesson(KD), ordf. Beredningen för integration och mångfald

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: