Hoppa till innehåll

Fem snabba till Gilbert Tribo(FP)

01 september 2009

gilbert1.   Du är mycket engagerad i att skåningarna själva ska få välja vårdcentral. Tycker du att Hälsoval Skåne-reformen blev som det var tänkt?
Det är för tidigt att utvärdera Hälsovalet i sin helhet men än så länge så tycker jag att förvånande smärtfritt. En undersökning visar att 95 procent av skåningarna känner till hälsovalet och fler och fler gör ett aktivt val av vårdcentral

2.    Men konkurrensverket kommer att granska regionen efter att ha fått in flera anmälningar om att vårdvalsystemet snedvrider konkurrensen. Bakom anmälningarna står Skånes privatläkarförening, Legitimerade sjukgymnasters riksförbund och en privatläkare i Helsingborg. Vad säger du om det?
Jag kan inte uttala mig i ett fall som just nu genomgår en juridisk prövning men det som jag däremot kan säga, och som jag tycker är viktigt, är att hälsovalsreformen är ny och kan därför vara förenad med vissa inledande ”barnsjukdomar”. Från politikens sida är vi givetvis beredda att kontinuerligt vrida, skruva och justera i hälsovalet för att skapa en valfrihetsreform där så många som möjligt, och i synnerhet patienterna, blir nöjda.

3.    Hälsovalet innebär en ökad konkurrens om primärvårdspatienterna i Skåne och finns det inte därmed en risk att ni kommer stänga ner ett antal vårdcentraler?
Det vet jag inte men i förlängningen kan det givetvis bli så att en och annan vårdcentral försvinner. Men det är inte politikerna som stänger ner någon vårdcentral utan patienterna. Skåningarna kommer att rösta med fötterna, det vill säga om de föredrar att gå till en viss vårdcentral framför en annan så finns det ju ingen anledning att ha kvar den mindre populära och olönsamma vårdenheten. Den skärpta konkurrensen tvingar nu alla vårdcentraler att se över service, specialisering och öppettider vilket jag tycker är på tiden.

4. Du räds tydligen inte att sätta lite press på dina folkpartister i regeringen. För en vecka sedan skickade du till exempel ett brev till den nye högskoleminister Tobias Krantz och frågade vad han tänker göra åt läkarbristen. Vad svarade han?
Jag väntar fortfarande på svar från Tobias som jag, vilket det kanske bör tilläggas, känner väl och har en bra relation till. Förhoppningsvis kommer han att svara att regeringen fortsätter att bygga ut läkarprogrammet på högskolan så att landet kan bli självförsörjande på läkare. Sverige lider just nu av en allvarlig läkarbrist samtidigt som vi har jätteduktiga studenter som inte kommer in på läkarprogrammet. Skåne har det bra förspänt när det gäller läkarsituationen men om något inte görs nationellt kommer det att drabba även oss. Det måste bli en ändring på detta så snart som möjligt. Bekymret i Skåne är bristen på allmänläkarspecialister.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: