Hoppa till innehåll

5 snabba till Henrik Hammar(M) om omskärelse

01 september 2009

henrikVarför ska den skånska hälso- och sjukvården genomföra omskärelser på små pojkar?
För att små pojkar inte ska omskäras på köksborden hemma och riskera svåra komplikationer. Det är för småpojkarnas bästa.

Varför har HSN fattat beslutet?
För att SKL, Sveriges kommuner och landsting, rekommenderar alla sjukvårdshuvudmän att tillhandahålla omskärelse på ett medicinskt säkert sätt.

Vad har Socialstyrelsen sagt i ärendet?
Socialstyrelsen hotade med att lagstifta om att vi skulle vara tvungna att genomföra omskärelse, då de funnit att många pojkar misshandlades på köksbordet hemma. Många av de fall som Socialstyrelsen upptäckt var i Skåne.

Kommer ni att tvinga läkare att utföra omskärelse på små pojkar och vad kommer det att kosta?
Vi tvingar ingen. Uppdraget kommer att handlas upp. Avgiften blir 1800 kronor för familjen. Avgiften motsvarar ungefär vad ett mindre kirurgiskt ingrepp kostar.

Ska vi nu också tillåta kvinnlig könsstympning?
Kvinnlig könsstympning kan inte och ska inte jämföras med manlig omskärelse. Könsstympning är förbjuden enligt lag. Dessutom finns det flera andra aspekter som överhuvudtaget inte är jämförbara. Vårt beslut om omskärelse är tillkommet för att skydda pojkar för att bli misshandlade hemma på köksborden.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Rickard permalink
  03 september 2009 18:52

  Att sanktionera omskärelse för att slippa köksbordskirurgi, utan att samtidigt kraftfullt uttala sig och verka för att få lagen om omskärelse könsneutral, är både cyniskt och insiktslöst. Det blir i praktiken ett försvarande av ett irriversibelt övergrepp mot småbarn och tonåringar som inte har några som helst medicinska grunder.

  Hammar behöver nog dessutom läsa på lite, då han uppenbarligen inte visste att ett borttagande av klitorishuvan är direkt jämförbart med borttagandet av penisens förhud.

 2. femkloverniskane permalink*
  04 september 2009 9:29

  Hej Rickard,
  som ansvarig för sjukvården i Skåne försöker man alltid att balansera sina beslut. Manlig omskärelse är tillåten enligt svensk lagstiftning, min primära uppgift blir att försöka se till att ingreppen sker på ett så säkert sätt som möjligt. Huruvida lagstiftningen ska ändras är en fråga för riksdag och regering.

  /Henrik Hammar

 3. bob permalink
  23 februari 2010 23:03

  svar till Rickard!
  Borttagande av klitorishuvan är EJ direkt jämförbart med borttagandet av penisens förhud. det handla om två olika saker.
  Bortagning av penisens förhud är väldigt hygieninist,eftersom bakteria och smuts fasna och göms under förhuden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: