Hoppa till innehåll

5 snabba till Katarina Erlingson(C)

12 augusti 2009

katarina

  1. Vad är 18-punktsprogrammet?
    Det är 18 punkter med fokus på att lyfta de ”mjuka” personalfrågorna – lön och tjänstegrad och andra ”hårda” frågor avhandlas inte. Det handlar om hur Region Skåne kan bli en bättre arbetsgivare. Vi vill att Region Skåne ska vara en arbetsplats där man växer och utvecklas tillsammans. Mångfald, öppenhet, inflytande och delaktighet ska vara nyckelord. Det är viktigt att vi jobbar med hälsa och arbetsmiljö. Och vi vill att vi som arbetsgivare ska underlätta för våra medarbetare att lösa sitt ”livspussel”. Därför har vi lyft 18 förslag som ska öka Region Skånes attraktionskraft för nuvarande och blivande medarbetare.

 Varför behövs ett 18-punktsprogram?
Det blir lätt fokus på lön och arbetstid, men det finns så många andra aspekter som är viktiga för medarbetare. Undersökningar visar att lön inte alls kommer högst på prioriteringslistan för människor, utan att bland annat delaktighet, bra chefer och goda arbetskamrater är viktigare för hur man trivs på arbetsplatser. Vi gör redan mycket, men behöver göra ytterligare och också tydliggöra det som görs. Det gäller kompetensfrågor, ledarskapsutveckling, jämställdhetsarbete, högre ”frisknärvaro” och en mängd andra områden.

Är det något särskilt du vill lyfta fram i 18-punktsprogrammet?
Valfria helgdagar tycker jag är en viktig principiell fråga i ett mångkulturellt samhälle. De svenska helgdagarna utgår i de allra flesta fallen från kristendomen och de dagar som Svenska kyrkan firar. Vi har många medarbetare som har annan religion, eller som inte bryr sig om religion eller traditioner över huvud taget. Därför hoppas jag vi kan hitta lösningar som gör att alla ska kunna välja sina ”helgdagar” själva. Jag tycker också det är viktigt att vi fokuserar på blivande medarbetare, unga människor idag har andra preferenser än den äldre generationen. Därför måste vi vara extra lyhörda och attraktiva för att få personal även i framtiden. Då är t.ex. traineeverksamhet intressant att prova, liksom att ha dialog med högskolornas studenter om vad de förväntar sig av en arbetsgivare. Att visa flexibilitet mot framför allt småbarnsföräldrar är också viktigt.

Både fackliga organisationer och oppositionen har haft synpunkter på 18-punktsprogrammet. Hur bemöter du dessa synpunkter?
Det är bra med dialog och att förslagen väcker intresse. Men jag vill poängtera att flera av de kritiserade förslagen, bland annat kompetenskonto, måste utredas noga innan det eventuellt införs. Jag vet också att valfria helgdagar rent formellt kan bli lite svårare att åstadkomma, eftersom det regleras i kollektivavtal, men har en förhoppning om att de fackliga organisationerna också ska se det principiellt viktiga i frågan. Personaldirektören har i uppdrag att återkomma med fördjupad analys för flera av förslagen och först då blir det ”skarpt läge” och öppet för fortsatt diskussion.

Hur tror du att personalen i Region Skåne ser på 18-punktsprogrammet?
I den mån de läst eller hört om det hoppas jag att de flesta ser den positiva signalen vi vill sända: att vi vill att Region Skåne ska bli en ännu bättre arbetsgivare! Sen är det mänskligt att fastna i varje enskild punkt och främst se nackdelarna. Men när förslagen analyseras, utreds och kommer fram för beslut hoppas jag att de flesta ska tycka att vi tar flera kliv framåt när det gäller Region Skåne som arbetsgivare.

/Katarina Erlingson(C)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: